Image

Exams

Prepare for your next test with our collection of exam-based practice sets and question banks designed for effective assessment and revision.

Courses

Discover our wide range of online courses designed to help you learn new skills, master complex topics, and achieve your academic or career goals.

Board Questions

Access past board exam questions organized by year and subject to help you understand patterns, improve preparation, and boost your exam performance.

Right From of Verb
Image


Right From of Verb

wKQz wKQz kã ev k㸔Q Av‡Q hv †`‡L †evSv hvq ev‡K¨i verb wU †Kvb Tense n‡e| welqwU LyeB ¸i“Z¡c~Y© wb‡P †`‡L †bIqv hvK -


 

1. Present Indefinite:  always, often sometime, everyday, daily, regularly, usually, normally, occasionally, generally, etc.

Ex: We often-------a victim of circumstances.

            (a) Fallen                    (b) felt           

           (c) fall                         (d) None

 

2. Present Continuous: Now, at this moment, at this time, at present, still, look etc. 

 

Ex: I--------a letter to my sister now.

      (a) wrote                      (b) write      

(c) had written           (d) am writing

 

3. Present Perfect:  Already, just, just now, yet, never, ever, lately, recently.

 

Ex: I ------- finished my little yet.

            (a) am not                  (b) had not    

           (c) have not                (d) did not

 

4. Present Perfect Continuous: since, for, how, long etc.

 

Ex: The baby---------since morning  

           (a) has been crying   (b) are cried

               (c) cries                    (d) have been crying

 

1. Past Indefinite: ago, long, long since, last, last night, last week, last month, last year, as soon as, Yesterday, today, before etc.

 

Ex: Lima ___ here yesterday.

           (a) came                      (b) has come

        (c) come                       (d) will come

2. Past Continuous: At that moment, at that time, then etc. Ges while, when,  Øviv hy³ `ywU AZxZ NUbv GKwU Past continuous nq Ges AciwU Past Indefinite nq|

 

Ex: He-----his car when I arrived.

           (a) washed            (b) was washing            

       (c) had washed     (d) had been washing

3. Past Perfect: AZxZ Kv‡j `ywU msNwUZ KvR before Øviv hy³ n‡j before Gi c‡i Past indefinite Ges before Gi c~‡e©  Past perfect nq A_v©r Past Perfect + before + Past Indefinite nq| Ges After Øviv hy³ n‡j After Gi c‡i Past Perfect Ges After Gi c~‡e©  Past Indefinite n‡e| A_©vr Past Indefinite+after+Past Perfect.

 

Ex-1: She told me his name after he----.

             (a) left           (b) had left

             (c) has left    (d) has been leaving

 

Ex-2: I (finish) the work before he came back.

             (a) finish          (b) have finish      

            (c) had finished (d) finished

 

1. Future Indefinite: Tomorrow, next time, next day, next month, next year ect.

 

Ex: I (leave) tomorrow.

             (a) shall leaving       (b) am left

              (c) shall leave            (d) leave

 

2. Future Perfect: by, by this time, by time, by month, by year, next time, next year, by next time, by next month, by next year etc.

 

 

Ex: Monir ---------- his work by the time his friends arrive.  

              (a) will have finished

             (b) had finished

            (c) has finished        

             (d) having finished  

 

* It is time, It is high time BZ¨vw`i ci Subject _vK‡j Verb wU Past Tense Gi nq| Avi G‡`i ci Subject bv _vK‡j to+verb nq|

 

Ex: It is time you----------for a new job

             (a) looked                   (b) must look

             (c) had looked          (d) look

 

Ex: It is time (do) work.

             (a) doing                   (b) does

             (c) to do                       (d) did

ev‡K¨ as if, as thought, wish Gi ci to be verb Avm‡j Zv me mgq were nq| 

Ex: I wish I--------a king.

             (a) were                       (b) am

             (c) was                       (d) are

Since Øviv `ywU evK¨vsk hy³ n‡j Since Gi c~‡e© Present Indefinite A_ev Present Perfect tense n‡j Since Gi c‡i Past Indefinite Tense nq| Z‡e Since Gi Av‡M Past Indefinite _vK‡j Gi c‡i Past Perfect nq|

 

Ex: Some days-----since my father died.

             (a) are passed           (b) Passed

            (c) have passed         (d) had passed

 

* Lest Øviv `ywU evK¨vsk hy³ n‡j Lest hy³ As‡ki Subject Gici Should nq Ges g~j Verb Gi Past Form e‡m|


 

Ex: He ran fast lest he------miss the train.

             (a) can                       (b) could

             (c) has                       (d) should

 

ev‡K¨ mind, cannot help, could not help, with a view to, look forward to, be used to, get used to, worth BZ¨vw`i ci †Kv‡bv Verb Avm‡j D³ Verb Gi mv‡_ ing hy³ nq|

Ex: I am looking forward-----you.           

            (a) to see                    (b) seeing

           (c) to seeing                 (d) to have seen

 

* No sooner had---than, scarcely had---when, hardly had------before Gi cÖ_g Ask Past Perfect ‡nZz Verb Gi Past Participle nq Ges 2q As‡k Past Indefinite nq|

Ex: No sooner had we--------at the station than the train left.

            (a) arrive                    (b) arrival

            (c) arrived                  (d) arriving

 

* that Gi c~‡e© evK¨wU Past indefinite tense n‡j that Gi c‡ii evK¨wU mvaviYZ past perfect nq|

 

Ex: He said that he---------the previous day.

            (a) has come     (b) had come

            (c) came            (d) arrived

 

eis fv‡jv A‡_© had better, would rather e¨eüZ nq Ges had better, would rather Gi c‡i verb Gi base form e‡m|

 

Ex: You had better----the law.

            (a) obeyed                 (b) obeying

            (c) obey                      (d) to obey

 

Causative Verbs: wb‡R bv K‡i KvD‡K w`‡q †Kvb KvR Kwi‡q †bIqvi Rb¨ have, get, let, make, help, BZ¨vw` Causative Verb e¨eüZ n‡j †m‡¶‡Î mvaviYZ `ywU Structure e¨eüZ nq|

1. have/get+object+v.pp

   2. have/let/make/help+obj+v Gi Present Form

 

Ex: I got my car----.

            (a) repairing           (b) repaired   

            (c) have repaired      (d) None

 

Right form of Verb থেকে কিছু গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন যেগুলো বারবার Repeat হয়ে থাকে।

 

1.           He - in the army for two years.
a) works              b) is                 c) was                          d) is taken                                

 Ans:b

2.           We often – a victim of circumstances.
a) fallen               b) felt               c) did fall         d) fall                                        

Ans:d

3.           He – tennis twice a week.
a) is playing usually                    b) usually plays          
c) plays usually                           d) is usually playing                                           

 Ans:b

4.           When metal becomes hot, it- 
a) expanding       b) expanded     c) expands       d) expand                              

 Ans:c                                   

5.           The baby – because it is hungry now.                              
a) is crying          b) cries             c) is                  d) are                                        

 Ans:a

6.           Apparently, Suchi --- married in May ---- but she hasn’t invited me!      
a) is getting          b) gets              c) will get         d) will have got                         

Ans:a

7.           I – finished my letter yet.                                                                            
a) am not             b) had not        c) have not       d) did not                                   

Ans:c                  

8.           Since last year, I – him once.
a)            was seeing       b) see               c) have seen     d) have been seeing   e) saw     

Ans:c

9.           The test is going on. We – any problems.                                                    
a) didn’t have      b) haven’t had             c) might have               d) couldn’t have                     

Ans:b

10.       Nishat – this movie three times.                                    
a) has seen          b) has been seeing c) has watch  d) has been watching               

 Ans:a

11.       He often – me but has never – to me.                                                      
a) sees, speaks    b) looks, talks    c) looked, spoke   d) sees, spoken                      

Ans:d

12.       She (wear) lovely dress last night.                      [R.U.07-08]
a) weared            b) had wore     c) worn            d) wore                                      

Ans:d

13.       What – last night?                                           [D.U.(IER)01-02]
a) did you           b) you did        c) did you do               d) had you done                        

Ans:c

14.       She - just a few minutes ago.
a) left                  b) has left        c) leaves           d) had left       
e) has been leaving                                                                                                      

Ans:a

15.       You (beat) the thief last night.
a) beated             b) beot             c) beat              d) bet                                       

 Ans:c

16.       I opened the door as soon as I – the bell.                       
a) have heard      b) was hearing c) am heard      d) heard                                     

Ans:d

17.       My uncle arrived while I – the dinner.  
a) would cook     b) had cooked  c) cook                        d) was cooking                          

Ans:d

18.       I asked him if he – his lessons.
a) has prepared   b) is preparing   c) had prepared          d) has been preparing                

Ans:c

19.       He said that he – the previous day.
a) has come         b) had come     c) came            d) arrived                                  

Ans:b

20.       He mentioned that he – in my room the previous day. 
a) will lie             b) would lie     c) had lain        d) had laid                                 

Ans:c

21.       He thanked me for what I (do).                                                                  [R.U.06-07]
a) doing               b) had done     c) have done    d) done                                               

Ans:b

22.       No sooner had we – at the station than the train left.                                      [I.U.04-05]
a) arrived             b) arriving        c) arrive           d) arrival                                  

 Ans:a

23.       He had witten the book before he -                                             
a) retired             b) had retired   c) has retired    d) will be retired                        

Ans:a

24.       He – before he was put in prison.                                                          
a) has been tortured                    b) had been tortured    c) will be tortured       
d) is torturing                               e) torturing                                                      

Ans:b

25.       I shall meet my friend when ----                                                                  
a) he will come   b) he came       c) he comes     d) he will have come                 

Ans:c

26.       By 2010, I- for this farm 15 years.                                
a) will be working           b) will work     c) have worked            d) will have worked                  

Ans:d 

27.       Thousands of people will see the art exhibit by the time it - .                  [B.U. (D)13-14]
a) will close         b) closes          c) would close             d) closed                                   

Ans:b

28.       He – his car when I arrived.                                                                              [C.U.03-04]
a) washed                        b) was washing            c) had washed  d) had been washing                 

Ans:b

29.       We had better – the schedule of the examiantion.             [Jn.U. (D) 12-13, D.U. (D) 13-14]
a) to check         b) checked       c) checking      d) check                                    

Ans:d

30.       The boy from the village said, “I – starve than beg.”           
a) better               b) rather           c) would rather            d) would better                          

Ans:c

31.       Keep watch on my bag lest the thief – steal it.
a) may not           b) should         c) should not    d) cannot        

Ans:b

32.       I wish I – my homework last night.                                                                  [C.U.09-10]
a) did                  b) had done    c) was doing   d) am doing     e) have done      

Ans:a

33.       It is time our government – some effective measures to prevent air pollution.
a) takes               b) adopts          c) take              d) adopted       e) adopt          

 Ans:d

34.       It’s time (you realize) your mistakes.
a) you realized                            b) that you realized                           
c) you would realize                    d) you have realize                                              

Ans:a                                                        

35.       Ahis had Rafique – the floor.
a) would clean    b) clean                        c) cleaned        d) to be cleaned             e) to clean    

 Ans:b

36.       It costs about 50 dollars to have a tooth 
a) to fill              b) filling           c) filled            d) to be filled                          

Ans:c

37.       My mother – by a well known photographer.                                           
a) had taken her photo               b) had her photo taken
c) her photo was taken                d) took her photo                                                 

Ans:b

38.       The speaker failed to make the audience – to him patiently.        
The teacher failed to make the students – to him patiently
a) to listen           b) listen            c) listened        d) listening                                

Ans:b

39.       The teacher made the children – the book.                                    
a) read                 b) to read         c) reading         d) reads                                      

Ans:a

40.       Don’t let that (bother) you.
a) to bother         b) bothers        c) bother          d) bothered                                

Ans:c

41.       'Would you mind – me your phone number?'
a) to have given  b) giving          c) to give          d) give               

Ans:b

42.       She is considering not (go) there                                                        
a) to going           b) to go            c) go                            d) going                                  

Ans:d

43.       I can remember – voices in the middle of the night.                              [C.U.(N)06-07]
a) was hearing     b) heard           c) to hear         d) hearing        e) hear            

 Ans:d

44.       Monira suggested --- to a party.                                                                           
a) to go                b) go                c) going            d) went                                  

 Ans:c

45.       I had committed myself to- it when I sent for a rifle.              
a) do                   b) doing           c) be done        d) have done                            

 Ans:b

46.       I have no objection to -your story again.                      
a) hear                 b) have heard   c) hearing         d) be heard                                

Ans:c   

47.       He is looking forward to – to Dhaka to attend the conference.                [C.U.(H) 11-12]
a) have gone       b) go                c) going            d) goes             e) gone             

Ans:c

48.       He is looking forward – me.                     
a) to seeing          b) seeing          c) to see           d) to have seen                          

Ans:a

49.       It is no good – me about your lost car.                                                       [C.U. (E) 05-06]
a) to tell               b) tell               c) to telling       d) told              e) telling          

Ans:e

50.       I am not used to – at this time of the day.                      
a) walking           b) walk                       c) walked         d) have walked                          

Ans:a

51.       They heard the girl – in a melodious voice.                                             
a) song                            b) singing         c) sings            d) sang                                      

Ans:b

52.       I heard him (to say) so. Identify the correct one.             
a) I heard him saying so.             b) I heard him says so.                            
c) I heard him say so.                  d) I heard him so saying.                                     

Ans:a

53.       He gave up --- football when he got married.
a) of playing       b) to play         c) playing         d) play                 

Ans:c

54.       How --- you break the rule? -04]
a) dares                           b) dared           c) daring          d) dare                                       

Ans:d

55.       The criminal seems ----.
a) to have punished for treason   b) to have not punished for treason
c) to have been punish for treason          d) to have been punished for treason                  

Ans:d

56.       A bird has to learn – its wings.                                                  
a) using               b) to use           c) to using        d) how to use                            

Ans:d

57.       Stay here until I -                                                       
a) do not return   b) not return     c) return           d) should return                         

Ans:c

58.       The laptop didn't - until we - it.
a) drive, steered  b) sell, buy       c) move, drove  d) function, repaired                 

Ans:d

59.       It – five days since he -missing.
a) was, has been  b) was, was      c) has been, is  d) has been, went                      

Ans:d

60.       Many years have passed since I – my friend.                
a) had met           b) met              c) meet             d) have been met                       

Ans:b

 

1.   (Mouse) are afraid of cats.
Answer: Mice are afraid of cats.
 
2.   A string of pearls (be) less bright than her teeth.
Answer: A string of pearls is less bright than her teeth
 
3.   A strong wind (blow) since last night.
Answer: A strong wind has been blowing since last night.
 
4.   A tiger is not (ferocious) than a lion.
Answer: A tiger is not more ferocious than a lion.
 
5.   Anik said that he (go) home next week.
Answer: Anik said that he would go home next week.
 
6.   Arabic is (speak) in Arab countries.
Answer: Arabic is spoken in Arab countries.
 
7.   Bangla (to speak) in Bangladesh.
Answer: Bangla is spoken in Bangladesh.
 
 
8.   Bread and butter (to be) his daily food.
Answer: Bread and butter is his daily food. 
 
9.   Della (save) every penny she could.
Answer: Della saved every penny she could.
 
 
11.               Eight years have passed since Jerry (come).
Answer: Eight years have passed since Jerry came.
 
12. Eighty miles (be) a long distance.
Answer: Eighty miles is a long distance.
 
13. Either of the two boys (to have) done this.
Answer: Either of the two boys has done this.
 
14.  Fahim (play) for two hours.
Answer: Fahim has been playing for two hours
15.  Fifty miles (be) a long way.
Answer: Fifty miles is a long way.
16.      Five years (to pass) since I met you last.
Answer: Five years have passed since I met you last.
17. Flowers (be) gift of nature.
Answer: Flowers are gift of nature.
18.  Had King Solomon been the janitor, Jim (pull) out his watch.
Answer: Had King Solomon been the janitor, Jim would have pulled out his watch.
19.  Had the Queen of Sheba lived across the airshaft, Delia (let) her hair hang out.
Answer: Had the Queen of Sheba lived across the airshaft, Delia would have let her hair hang out.
20.   Had you brought me here yesterday, I (feel) differently.
Answer: Had you brought me here yesterday, I would have felt differently.
21.    Had you told me, I (bring) a mule.
Answer: Had you told me, I would have brought a mule.
22.  Hamid (die) last night.
Answer: Hamid died last night.
23.    Have you (to choose) your career?
Answer: Have you chosen your career?
24.     Have you ever (be) to Cox's Bazar?
Answer: Have you ever been to Cox’s Bazar?
25.   He (carry) an umbrella daily.
Answer: He carries an umbrella daily.
26.                He (come) just now.
Answer: He has come just now.
27.                He (go) ten minutes ago.
Answer: He went ten minutes ago.
28.                He (need not) wait for me.
Answer: He need not wait for me.
29.                He (not write) a letter.
Answer: He does not write a letter.
30.                He (return) home just now.
Answer: He has returned home just now.
31.                He (to give) a lecture tonight.
Answer: He will give a lecture tonight.
32.                He (to go) there tomorrow.
Answer: He will go there tomorrow.
33.                He (to lie) on bed in the last evening.
Answer: He lied on bed in the last evening.
34.                He always (help) the poor.
Answer: He always helps the poor.
35.                He did nothing but (sing) all the day.
Answer: He did nothing but sing all the day.
36.                You had better (to do) the work.
Answer: You had better do the work.
37.                He insisted on my (go) to college.
Answer: He insisted on my going to college.
38.                He is capable of (do) the work.
Answer: He is capable of doing the work.
39.                He is the (old) of the five brothers.
Answer: He is the eldest of the five brothers.
40.                He looked at his mother (smile).
Answer: He looked at his mother smiling.
41.                He never (to eat) meat.
Answer: He never ate meat.
42.                He not (return) home last night.
Answer: He did not return home last night.
43.                He not yet (finish) the work.
Answer: He has not yet finished the work.
44.                He recently (return) home from abroad.
Answer: He has recently returned home from abroad.
45.                He speaks as if he (know) everything.
Answer: He speaks as if he knew everything.
46.                He started saving money lest he (fall) into trouble.
Answer: He started saving money lest he should fall into trouble.
47.                He talks as if he (to be) mad.
Answer: He talks as if he were mad.
48.                He talks as though he (to be) a king.
Answer: He talks as though he were a king.
49.                He tells the matter as if he (know) it.
Answer: He tells the matter as if he knew it.
50.                He usually (go) to school by bus, but today he (go) by train.
Answer: He usually goes to school by bus, but today he is going by train.
51.                He worked hard lest he (fail) in the examination.
Answer: He worked hard lest he should fail in the examination.
52.                Her examination (begin) tomorrow.
Answer: Her examination will begin tomorrow.
53.                Her head is full of (louse).
Answer: Her head is full of lice.
54.                His eyes (be) fixed upon Delia.
Answer: His eyes are fixed upon Delia.
55.                Honesty (win) in the long run.
Answer: Honesty wins in the long run.
56.                How long you (wait) for me?
Answer: How long have you been waiting for me?
57.                I (receive) your letter yesterday.
Answer: I received your letter yesterday.
58.                I (see) her long since.
Answer: I saw her long since.
59.                I (see) him long ago.
Answer: I saw him long ago.
60.                I (see) Rubina recently.
Answer: I have seen Rubina recently.
61.                I (to lie) on the floor for three hours.
Answer: I have been lying on the floor for three hours.
62.                I (to see) a tiger yesterday.
Answer: I saw a tiger yesterday.
63.                I am having my house (to repair)
Answer: I am having my house repaired.
64.                I answered (thank) her.
Answer: I answered thanking her.
65.                I asked what his name (be).
Answer: I asked what his name was.
66.                I can't help (listen) to them.
Answer: I can’t help listening to them.
67.                I did not get used to (write) on this rough paper.
Answer: I did not get used to writing on this rough paper.
68.                I don't mind (have) asparagus.
Answer: I don’t mind having asparagus.
69.                I don't want (leave) this place.
Answer: I don’t want to leave this place.
70.                I fancy I (turn) a trifle pale.
Answer: I fancy I turned a trifle pale.
71.                I found a number of (mouse) in the room.
Answer: I found a number of mice in the room.
72.                I found the boy (sleep) on the bed.
Answer: I found the boy sleeping on the bed.
73.                I got the work (do).
Answer: I got the work done.
74.                I have a boy (come) from the orphanage.
Answer: I have a boy coming from the orphanage.
75.                I heard him (to say) so.
Answer: I heard him say so.
76.                I just (have) a snack.
Answer: I have just had a snack.
77.                I just (receive) my father's letter.
Answer: I have just received my father’s letter.
78.                I not (choose) my career yet.
Answer: I have not chosen my career yet.
79.                I saw him (do) it.
Answer: I saw him doing it.
80.                I saw him (go) to the town.
Answer: I saw him going to the town.
81.                I saw the bird (to sit) on the roof.
Answer: I saw the bird sitting on the roof.
82.                I want the work (do) by him.
Answer: I want the work done by him.
83.                I went outside the cabin having (forget) him.
Answer: I went outside the cabin having forgotten him.
84.                I wish I (sing).
Answer: I wish I sang.
85.I wish I (to be) a philosopher like Socrates.
Answer: I wish I were a philosopher like Socrates.
86.I wish I (win) the race.
Answer: I wish I won the race. 
87.I would help him if he (wish).
Answer: I would help him if he wished.
88.I would rather (to die) than (to beg).
Answer: I would rather die than beg.
89.Ice (float) on water.
Answer: Ice floats on water.
90.If he comes, I (go).
Answer: If he comes, I will go.
91.If he did, I (do).
Answer: If he did, I would do.
92.If he ran fast, he (get) the prize.
Answer: If he ran fast, he would get the prize.  
93.If he reads more, he (pass) the exam.
Answer: If he reads more, he will pass the exam.
94.If I (be) you, I would not have done this.
Answer: If I were you, I would not have done this.
95.If I (see) him, I would have given him the news.
Answer: If I had seen him, I would have given him the news.
96.If I (try). I might have succeeded.
Answer: If I had tried, I might have succeeded.
97.If I see him, I (tell) him the matter.
Answer: If I see him, I will tell him the matter.
98.If I were a bird, I (fly) in the sky.
Answer: If I were a bird, I would have flown in the sky.
99.If I were a dove, I (fly).
Answer: If I were a dove, I would have flown.  
100.            If someone had not mentioned her name, I hardly think I (recognize) her.
Answer: If someone had not mentioned her name, I hardly think I could have recognized her.
101.            If you had helped him, I (help) you.
Answer: If you had helped him, I would have helped you.
102.            If you play in the rain, you (to catch) cold.
Answer: If you play in the rain, you will catch cold.
103.            If you wanted, I (help) you.
Answer: If you wanted, I would help you.  
104.            Ill news (run) fast.
Answer: Ill news runs fast.  
105.            Iron (melt) at a high temperature.
Answer: Iron melts at a high temperature.
106.            It (be) like him.
Answer: It is like him.
107.            It (dew) in winter.
Answer: It dews in winter.
108.            It (rain) since morning.
Answer: It has been raining since morning.
109.            It is high time we (change) our eating habit.
Answer: It is high time we changed our eating habit.
110.            It is high time we (start) for the station.
Answer: It is high time we started for the station.
111.            It is many years since they first (meet).
Answer: It is many years since they first met.
112.            It is time he (leave) home.
Answer: It is time he left home.
113.            It was long since I (see) her last.
Answer: It was long since I had seen her last.
114.            Jim was greatly (hug) by Delia.
Answer: Jim was greatly hugged by Delia.
115.            Jim's income (be) shrunk to twenty dollars.
Answer: Jim’s income was shrunk to twenty dollars.
116.            Last night I (have) a wonderful dream.
Answer: Last night I had a wonderful dream.
117.            Let him (to do) the work.
Answer: Let him do the work.
118.            Let the sum (to do) by your teacher.
Answer: Let the sum done by your teacher.
119.            Lucy (break) her leg in a car accident last year.
Answer: Lucy broke her leg in a car accident last year.
120.            Many (ox) are grazing in the field.
Answer: Many oxen are grazing in the field.
121.            Many a boy (be) present in the meeting.
Answer: Many a boy is present in the meeting.
122.            Mobin (see) his mother every summer.
Answer: Mobin sees his mother every summer.
123.            My brother just (move) to a new place.
Answer: My brother has just moved to a new place.
124.            Nasima (draw) the picture now.
Answer: Nasima is drawing the picture now.
125.            Neither of the two boys (be honest).
Answer: Neither of the two boys is honest.
126.            Nimmi wishes she (to be) a millionaire.
Answer: Nimmi wishes she were a millionaire.
127.            No man and no woman (be) there.
Answer: No man and no woman is there.
128.            Of late I (do) the work.
Answer: Of late I have done the work.
129.            One should (take) care of one's health.
Answer: One should take care of one’s health.
130.            One should not say anything without (know).
Answer: One should not say anything without knowing.
131.            Physics (to be) my favorite subject.
Answer: Physics is my favorite subject.
132.            Rafiq is (healthy) than his brother.
Answer: Rafiq is healthier than his brother.
133.            Robin as well as his sisters (sing) well.
Answer: Robin as well as his sisters sings well.
134.            Rome was not (build) in a day.
Answer: Rome was not built in a day.
135.            Ruby (do) her duty properly.
Answer: Ruby does her duty properly.
136.            Ruman went to New Market with a view to (buy) a shirt.
Answer: Ruman went to New Market with a view to buying a shirt.
137.            Rupak decided that he (appear) at the H. S. C. Examination the next year.
Answer: Rupak decided that he would appear at the H. S. C. Examination the next year.
138.            Samira is the (clever) of all the girls.
Answer: Samira is the cleverest of all the girls.
139.            Shamim said that he already (finish) reading the book.
Answer: Shamim said that he had already finished reading the book.
140.            She (sleep), don't disturb her.
Answer: She is sleeping, don’t disturb her.
141.            She is a famous (actor).
Answer: She is a famous actress.
142.            She normally (take) her breakfast at 7 a. m.
Answer: She normally takes her breakfast at 7 a. m.
143.            She proceeded as though I not (speak).
Answer: She proceeded as though I had not spoken.
144.            She usually (go) to school by bus.
Answer: She usually goes to school by bus.
145.            Size do not matter (chop) wood.
Answer: Size does not matter chopping wood.
146.            Slow and steady (win) the race.
Answer: Slow and steady wins the race.
147.            Something is (good) than nothing.
Answer: Something is better than nothing.
148.            Stop (to write) as the bell rings.
Answer: Stop writing as the bell rings.
149.            Suman just (get) his revenge.
Answer: Suman has just got his revenge.
150.            Sumi runs fast as if she (to be) mad.
Answer: Sumi runs fast as if she were mad.
151.            Ten maunds (be) a heavy weight.
Answer: Ten maunds is a heavy weight.
152.            Ten years have passed since he (come) here.
Answer: Ten years have passed since he came here.
153.            The (knife) were all out of use.
Answer: The knives were all out of use.
154.            The agenda (be) carefully set.
Answer: The agenda are carefully set.
155.            The baby (cry) because it is hungry now.
Answer: The baby is crying because it is hungry now.
156.            The baby started (to cry).
Answer: The baby started crying.
157.            The banana was cut into two (half).
Answer: The banana was cut into two halves.
158.            The beggar went away (cry).
Answer: The beggar went away crying.
159.            The bird has (to fly) away.
Answer: The bird has flown away.
160.            The boy (suffer) from fever for five days.
Answer: The boy has been suffering from fever for five days.
161.            The boy (to bit) by a mad dog yesterday.
Answer: The boy was bitten by a mad dog yesterday.
162.            The bus (leave) before I reached the station.
Answer: The bus had left before I reached the station.
163.            The carpenter (work) for last three hours.
Answer: The carpenter has been working for last three hours.
164.            The children came to us (run).
Answer: The children came to us running.
165.            The color of his eyes (to be) blue.
Answer: The color of his eyes is blue.
166.            The dog (to be) a faithful animal.
Answer: The dog is a faithful animal.
167.            The dogs (bark) all the night.
Answer: The dogs bark all the night.
168.            The door was (open) by a Christian.
Answer: The door was opened by a Christian.
169.            The girls (play) in the field now.
Answer: The girls are playing in the field now.
170.            The headmaster and the secretary (be) present in the meeting yesterday.
Answer: The headmaster and the secretary were present in the meeting yesterday.
171.            The headmaster prevented the boy from (tell) lies.
Answer: The headmaster prevented the boy from telling lies.
172.            The hen (to lay) an egg yesterday.
Answer: The hen laid an egg yesterday.
173.            The man (to hang) for murder.
Answer: The man was hanged for murder.
174.            The man seldom (to smoke).
Answer: The man seldom smokes.
175.            The man sold all his (furniture).
Answer: The man sold all his furniture.
176.            The man was (reduce) to skeleton.
Answer: The man was reduced to skeleton.
177.            The moon (shine) at night.
Answer: The moon shines at night.
178.            The old sailor went away (leave) the marriage guest.
Answer: The old sailor went away leaving the marriage guest.
179.            The patriot looks forward to (receive) his reward from God.
Answer: The patriot looks forward to receiving his reward from God.
180.            The peasantry in Bangladesh (be) poor.
Answer: The peasantry in Bangladesh are poor. 
181.            The pious (be) happy.
Answer: The pious are happy.
182.            The play just (begin).
Answer: The play has just begun.
183.            The porter found the words (inscribe) on the door.
Answer: The porter found the words inscribed on the door.
184.            The prime minister as well as the other members of the cabinet (be) present.
Answer: The prime minister as well as the other members of the cabinet is present.
185.            The principal desired the notice to be (hang).
Answer: The principal desired the notice to be hung.
186.            The Principal wants the building (paint).
Answer: The Principal wants the building painted.
187.            The quality of the mangoes (be) good.
Answer: The quality of the mangoes is good.
188.            The rich (be) not always happy.
Answer: The rich are not always happy.
189.            The room seems to be (comfort).
Answer: The room seems to be comfortable.
190.            The students in the class room (be) polite.
Answer: The students in the class room are polite.
191.            The train (to leave) to Delhi at 8 P.M.
Answer: The train leaves to Delhi at 8 P. M. / The train will leave to Delhi at 8 P.M.
192.            The tree not (bear) any fruit yet.
Answer: The tree has not borne any fruit yet.
193.            The United States of America (be) a resourceful country.
Answer: The United States of America is a resourceful country.
194.            The virtuous (be) blessed.
Answer: The virtuous are blessed.
195.            The wages of sin (be) death.
Answer: The wages of sin is death.
196.            The wind (to blow) gently yesterday.
Answer: The wind blew gently yesterday.
197.            The writer dared not (to drive) at night.
Answer: The writer dared not driver at night.
198.            Their family (live) in Dhaka for the last five years.
Answer: The family has been living in Dhaka for the last five years.
199.            There (be) four mosques in our village.
Answer: There are four mosques in our village.
200.            There (stand) a big tree in front of our college.
Answer: There stands a big tree in front of our college.
201.            There (to be) a college in our locality.
Answer: There is a college in our locality.
202.            There are four (M.A) in our school.
Answer: There are four M. As in our school.
203.            They (play) football since morning.
Answer: They have been playing football since morning.
204.            They (sail) away to the south until they arrived in cold grey sea.
Answer: They sailed away to the south until they arrived in cold grey sea. 
205.            They appear as though they just (arrive) from a distant land.
Answer: They appear as though they just arrived from a distant land.
206.            They are bent upon (do) the work.
Answer: They are bent upon doing the work.
207.            They have two (man servant).
Answer: They have two men servant.
208.            They just (reach) the playground.
Answer: They have just reached the playground.
209.            They saw the drunken porter (lie) on the floor.
Answer: They saw the drunken porter lying on the floor.
210.            Today she (weight) twenty one stone.
Answer: Today she weighs twenty one stone.
211.            Two and two (make) four.
Answer: Two and two makes four.
212.            We (be) in Dhaka since last week.
Answer: We have been in Dhaka since last week.
213.            We are none of us (get) any younger.
Answer: We are none of us getting any younger.
214.            We have (elect) him our captain.
Answer: We have elected him our captain.
215.            We never planned of (go) there before.
Answer: We never planned of going there before.
216.            We started after the train (start).
Answer: We started after the train had started.
217.            What (to make) you so angry?
Answer: What makes you so angry?
218.            What you (do) now?
Answer: What are you doing now?
219.            What you (go) to drink now?
Answer: What are you going to drink now?
220.            What you generally (do) for a living?
Answer: What do you generally do for a living?
221.            When he (take) his food normally?
Answer: When does he take his food normally?
222.            When was the book (buy)?
Answer: When was the book bought?
223.            When you (come) last night?
Answer: When did you come last night?
224.            Where they (see) him last week?
Answer: Where did they see him last week?
225.            While (walk) on the road, a plane flew over us.
Answer: While walking on the road, a plane flew over us.
226.            While they (play), the rain came.
Answer: While they were playing, the rain came.
227.            Why (be) you not with her?
Answer: Why are you not with her?
228.            Why he (go) to market yesterday?
Answer: Why did he go to market yesterday?
229.            Why Mr. Peter (look) so angry?
Answer: Why does Mr. Peter look so angry?
230.            Why Ruby (do) it daily?
Answer: Why does Ruby do it daily?
231.            Why she (look) so nervous?
Answer: Why does she look so nervous?
232.            Why they (to go) there yesterday?
Answer: Why did they go there yesterday?
233.            Would that I (enter) the room.
Answer: Would that I could enter the room.
234.            Would you mind (open) the door?
Answer: Would you mind opening the door?
235.            Would you mind (to open) the window?
Answer: Would you mind opening the window?
236.            You (see) her lately?
Answer: Have you seen her lately?
237.            We shall rest here until the teacher (return).
 Answer: We shall rest here until the teacher returns 
238.            You (watch) television often?
Answer: Do you watch television often? 
239.            The train (leave) the platform before we arrived. 
Answer: The train had left the platform before we arrived. 
240.            The car needs (to repair) soon. 
Answer: The car needs to be repaired soon.
241.            If you (take) medicine, you would get cured.
Answer: If you took medicine, you would get cured. 
242.            Rome (not build) in a day.
Answer: Rome was not built in a day. 
243.            No one except his supporters (agree) with him.
Answer: No one except his supporters agrees/has agreed/agreed with him. 
244.            Neither his brothers nor his sister (approve) his decision.
Answer: Neither his brothers nor his sister has approved / approved his decision.
245.            Law and order (be) important.
Answer: Law and order is important. 

 

 

1. ছেলেটি কাঁদতে কাঁদতেআমার কাছে এল।

 

 

 ) The boy came to me crying

 ) The boy came near me crying

 ) The boy came to me in crying

 ) The boy came to me by crying

ans. 

 
   
 

Q2. ______  is essential for success.

 

 

 ) Studying

 

 ) To study

 

 ) Studied

 

 ) Study

ans.

 
   
 

Q3. You (beat) the thief last night .

 

 

 ) beated

 

 ) beot

 

 ) beat

 

 ) bet

Ans. 

 
   
 

Q4. Would you rather she ---- to see me?

 

 

 ) come

 

 ) comes

 

 ) coming

 

 ) came

Ans.

 
   
 

Q5. Would you mind______?

 

 

 ) looking into the matter

 

 ) to look into the matter

 

 ) looking at the matter

 

 ) looking for the matter

Ans.

 
   
 

Q6. Would you mind(take) simply a cup of tea?

 

 

 ) to taken

 

 ) taken

 

 ) taking

 

 ) to have taken

Ans..

 
   
 

Q7. Why__use  medieval Bengali legend in the poem?

 

 

 ) the poet

 

 ) is the poet

 

 ) does the poets

 

 ) do the poets

Ans.

 
   
 

Q8. While the man__in the field ,suddenly a dog came and __him.

 

 

 ) was,bit

 

 ) was working ,bit

 

 ) worked,bitten

 

 ) was working ,bite

Ans.

 
   
 

Q9. Which sentence contains the correct form of the verb?

 

 

 ) She have been working on this project for hours.

 

 ) They is going to the concert tonight.

 

 ) He drived to the store yesterday.

 

 ) I have eaten lunch already.

Ans.

 
   
 

Q10. Which sentence contains the correct form of the verb?

 

 

 ) She run to the store every morning.

 

 ) They has finished their homework.

 

 ) He ate lunch at 2 o'clock.

 

 ) We have went to the park yesterday.

Ans.

 
   
 

Q11. Which one is the right in use?
 

 

 

 ) It is no good of the talk to me

 

 ) To talk him is of no good

 

 ) It’s no use talking to him

 

 ) It’s of no use how talking to him

Ans. 

 
   
 

Q12. When Sajib finally arrived at the concert, he suddenly realized that ... his ticket.

 

 

 ) left

 

 ) was left

 

 ) had left

 

 ) has left

Ans. 

 
   
 

Q13. What you (do) at this moment?The correct form of verb is --

 

 

 ) do you do

Ans. 

 ) doing

 

 ) are you doing

 

 ) have you

 
   
 

Q14. What is the correct form of verb of words indicated in the bracket? I (to live) here since 1990.

 

 

 ) live

 

 ) have live

 

 ) have been living

 

 ) had lived

Ans. 

 
   
 

Q15. We __dinner together tomorrow.

 

 

 ) will have

 

 ) would be have

 

 ) have

 

 ) will have had

Ans. 

 
   
 

Q16. We often saw them __tennis .

 

 

 ) playing

 

 ) to play

 

 ) in playing

 

 ) to have played

Ans. 

 
   
 

Q17. We often --- a victim of circumstances.
 

 

 

 ) Fallen

 

 ) felt

 

 ) did fall

 

 ) fall

Ans.

 
   
 

Q18. Use the right form of verb in the bracket he always (disrespect) others.

 

 

 ) He always disrespected others.

 

 ) He always has disrespected others.

 

 ) He is always disrespecting others.

 

 ) He always disrespects others.

Ans.

 
   
 

Q19. Today is ____ than yesterday. fill in the blank with -

 

 

 ) more sunny

 

 ) sunniest

 

 ) sunnier

 

 ) most sunny

Ans.

 
   
 

Q20. To cheak for acidity,one had better__litmus paper.

 

 

 ) use

 

 ) using

 

 ) to use

 

 ) useful

Ans.

 
   
 

Q21. Thousands of people will see the art exhibit by the time it__.

 

 

 ) will close

 

 ) closes

 

 ) would close

 

 ) closed

Ans.

 
   
 

Q22. This could have worked if I ____ been more far-sighted.
 

 

 

 ) had

 

 ) might

 

 ) have

 

 ) would

Ans.ক

 
   
 

Q23. Things___since I was a girl

 

 

 ) have changed

 

 ) had changed

 

 ) changed

 

 ) are changing

Ans.ক

 
   
 

Q24. They __to a concert tomorrow.

 

 

 ) has been going

 

 ) are going

 

 ) are gone

 

 ) have been going

Ans.খ

 
   
 

Q25. The train __arrived at 11.30 but it was an hour late .

 

 

 ) supposed to

 

 ) is supposed to

 

 ) was supposed to

 

 ) none

Ans.গ

 
   
 

Q26. The Titanic---during its first voyage.
 

 

 

 ) drowned

 

 ) wreck

 

 ) sank

 

 ) lost

Ans.গ

 
   
 

Q27. The team ______ (work) hard to achieve their goal.

 

 

 ) works

 

 ) have worked

 

 ) are working

 

 ) was working

Ans.গ

 
   
 

Q28. The sun__set,the cheering crowd home.

 

 

 ) had

 

 ) having

 

 ) has

 

 ) was

Ans.খ

 
   
 

Q29. The students ____ a protest march against the college authorities.

 

 

 ) carried on

 

 ) staged

 

 ) caused

 

 ) walked out

Ans.

 
   
 

Q30. The royal place is known ____ housed more than 1000 residents at one time.

 

 

 ) to house

 

 ) to be

 

 ) to

 

 ) for

Ans.খ